lördag 20 augusti 2011

Thelema

I juni skrev min vän och Sensei Stefan Stenudd ett inlägg på sin blogg som handlade om billiga viner från bordeaux, vilka man kunde inhandla på Systembolaget via deras hemsida. Själv hade jag aldrig nyttjat bolagets beställningssystem men blev ypperligt förtjust över möjligheten att köpa lite trevligare viner än de otaliga Rioja-flaskor som ockuperar min lokala butik. Nu är jag vare sig kunnig eller påläst när det gäller vin utan har snarare lärt mig att jag tenderar att tycka om vissa saker mer än andra. Amaroneviner, något äldre Bordeauxer och annat med lite kick i botten brukar falla väl på tungan. Tyvärr är de viner jag verkligen gillar ofta de viner som snabbt knatar upp i prisklass. De viner som Stefan rekommenderade låg dock mycket trivsamt i pris och låg inom horisonten för min magra sommarplånbok. Således var det med viss shoppingiver jag angrep Systembolagets hemsida och började shoppa.

Döm så min förvåning när jag fann följande artikel i sortimentet:thelema

Nu kräver min upphetsning sin förklaring. För den som är bekant med Aleister Crowley och hans Liber Al Vel Legis, är förmodligen min barnsligt lättroade fascination för detta vin mer lättbegriplig men för alla andra så vore kanske en kortare bakgrundshistoria på sin plats.

Någon gång i mitten av nittiotalet när jag aspirerade på en plats i de ockulta cirklarna och således lierat mig med en av de större organisationerna O.T.O var det mycket av den aspirationen som mest bör sorteras in under coolhetsrekvisita men hur det än var så gjorde Crowley och hans Thelema, den religion eller filosofi han skapade,  ett djupt intryck på mig och gav mig verktyg att fortsätta mina vandringar med. Vid något tillfälle lyckades jag köpa en flaska vin från en Sydafrikansk vingård som hette just Thelema, vilket i kretsarna föll sig som mycket coolt. Tyvärr var det den enda gången jag fick tag på det och sporadiskt genom åren har jag tittat i katalogerna för att se om nya årgångar kommit in.

Med detta blev min förtjusning och shoppingiver än mer entusiastisk och jag inhandlade genast ett antal av ovanstående flaskor. Så ikväll avnjöt jag en av dessa till ett lamm kokt i örter med grönsaker och ett hembakt bröd.

Vinet mina vänner var en trevlig upplevelse utan att vara spektakulärt. Det hade en attack och skärpa som väckte smaklökarna men smaken tonade snabbt av och gjorde vinet lättdrucket och behagligt. Det fungerar till vällagad men inte alltför avancerad mat men kan säkerligen även avnjutas precis som det är alldeles för sig själv. Ett fynd således och något som gör det värt besväret att böka runt i Systembolagets beställningssortiment.

Vinet på länk: http://www.snooth.com/wine/thelema-shiraz-2004-3/

M

2 kommentarer:

  1. Och hur crowleyskt var vinet? Jag hoppas få tillfälle att testa både det och lammet i ditt kök vid tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Ah Alas saknade vinet oväntade vändningar och djupare upplevelse så så särskilt Thelemiskt var inte Thelema,men njutbart utan tvivel. Nästa gång jag styckar ett lamm lovar jag avsätta några bitar speciellt med dig i åtanke.

    SvaraRadera