lördag 23 mars 2019

Den moraliskt övertygade abrahamiten och den goda ondskan

Hur kommer det sig att religiösa fanatiker som hävdar att de följer fredliga läror alltid utvecklas till dårar som förföljer folk, mördar folk, torterar folk eller allmänt bär sig åt som rövhål? Jag personligen är rätt övertygad om att det beror på den enkla defekten att en religiös människa löper risken att tro att hen är moraliskt bättre och därför har rätt. Kopplar man det till handling, obskyra gamla texter fria för tolkning så går det alldeles utmärkt att vara hur ond som helst och ändå känna att man står på den moraliskt "goda" sidan.
Värst på den här grejen har de Abrahamitiska religionerna varit genom årtusenden. Därmed inte sagt att alla Abrahamiter är onda eller ens medskyldiga utan snarare att det finns någon slags grundproblem som kräver en analys
Slaveri, stening, övergrepp, tortyr, massmord, kvinnoförtryck, bränning, drunkning, organiserad pedofili, kulturförstörning, censur, kulturförtryck, kannibalism, folkfördrivning, förlängt lidande för sjuka, vetenskapsfientlighet.... Listan går att göra otroligt lång och deprimerande i religioner där en av grundstenarna är "du skall icke döda"

Saudiarabien, Brasilien, valfri häxbränning i Afrika ledd av nyfrälsta kristna, Jim Jones, Katolska Kyrkan, Afghanistan, Joshua, Talibaner, AlShabab, Daesh, Boko Haram, Herrens Befrielsearme, Libyen och jag har säkerligen glömt massor...
Det går att hoppa runt och hitta exempel hur många som helst. Det går inte att komma ifrån att det finns ett grundläggande problem precis som att problemet med den groteska mängden dödsskjutningar i USA har med mängden vapen att göra. På samma sätt genomför inte varje beväpnad Amerikan massskjutningar eller ens en ynka skadeskjutning av grannen men det finns ett problem i det relativt oreglerade vapnet. Precis som det oreglerade vapnet är den oreglerade religionen ett problem. Religiösa uttryck är något bajsnödigt skyddade för att ingen skall känna sig sårad och en del, särskilt Abrahamiter, tenderar att skrika högt eller ta till våld när någon driver med dem eller gör något som känns sårande.
Det innebär inte att man inte får protestera om man blir sårad utan bara att man måste reglera sin reaktion och att religion inte har större rätt än andra tankar när det gäller att bli ifrågasatt eller driven med.
Det innebär också att lag alltid måste vara för alla i ett samhälle och bygga på grundstenar som skapar en samhällelig yta där religion står tillbaka för allas rätt.
Det innebär att man inte kan använda religion för att motivera saker som strider mot det gemensamma exempelvis den vidriga förföljelsen av LGTB-människor som delar av de Abrahamitiska religionerna i alla tre ben ägnat sig åt historiskt och idag.
Det innebär att ickereligiösa skolor är den enda fungerande normen då makt och religion innehåller så stora faror att risken för felaktigheter är för stor.
Det innebär att lag skyddar det gemensamma och alltid står över det religiösa direktivet.
Som praktiserande Abrahamit har jag inget problem med ovanstående och jag är säker på att det gäller de flesta som inte heller kan ta ansvar för vad dårpippifånar får för sig men jag tror att man behöver vara medveten om problemet.
Och som ps. Byt ut religion mot kommunism eller extremkapitalism så funkar resonemanget ändå...ds
pps. Fast kommunism har alltid lett till att alla mördar alla och det finns ingen teokrati som inte är sjuk intill benen dds
Om den här webbplatsen
PATHEOS.COM
Genocide For Jesus: Jair Bolsonaro, Brazil’s new president, is a dangerous Christian fascist who is setting the stage for the genocide of the indigenous peoples of Brazil and other non-Christians.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar