fredag 15 januari 2010

hatten av för kommunala konstigheter


I Hörby har man beslutat sig för att lägga pengar på att köpa in hattar eller snarare kepsar i olika färger till personalen för att hjälpa till med det kreativa tänkandet. Idén bakom detta kommer tydligen från en Edward De Bono, vars metoder syftar till att hjälpa just det kreativa tänkandet på traven. Det är relativt lätt att muntert leka med  ord som kommunal, kompetens, ägg och hatt och göra bondomelett på saken men jag skall försöka avhålla mig från de mest uppenbara lustigheterna.

Kanske är det så att kommuner och kommunala verksamheter verkligen behöver tänka sig ur de lådor man stoppat sig själv i och kanske är detta en möjlighet att göra just det. Samtidigt får man förstå att kommunal verksamhet sällan nämns samtidigt som resurs-smart eller ens ekonomisk.

Fråga den dåre som kom på att kommunala byggnader skulle finnas i "bolag" som de andra verksamheterna skulle hyra till marknadsmässiga hyror,vilket ledde till att skolor inne i städerna blev så dyra att skolan var tvungen att göra sig av med personal...

Naturligtvis borde idioten som hittade på just den grejen doppas i tjära och fjädrar för att sedan deporteras till Fårö för olovlig dumhet.

En irriterande bieffekt av de kommunala leksaksbolagen är en mängd mellanchefer över oförklarliga verksamheter. Dessa tenderar att föröka sig i mystiska team och lustiga bolag såsom bolaget vars enda funktion är att samla upp de företag som skolor har konstiga upphandlingsavtal med.

men det går nu inte att komma åt den kader av mellanchefer som myllrar runt i den kommunala och statliga verksamheten. Däremot kan man rösta in och ut politiker.

Med detta sagt så hoppas jag att socialchefen i Hörby har väldigt mycket på fötterna och en himlans bra plan för att backa upp sitt inköp av små glada hattar i krisdrabbade Sverige. Jag väntar och ser ett tag men bär nog för säkerhets skull som vanligt en svart hatt.

Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar