måndag 23 augusti 2010

Kroppen contra själen???

”Landstingens kulturprojekt slukar miljarder varje år” - DN.se
Att ställa kultur mot sjukvård är olyckligt oavsett om landstingen förmodligen slarvar bort mängder av pengar. Haken är att det är att ställa två grupper mot varandra och på´så sätt få den ena att se mindre behövande ut än den andra eftersom det är kanske ingen som dör i brist på kultur eller? Det är nog rätt och riktigt att ifrågasätta resursanvändningen inom våra offentliga inrättningar men man bör nog akta sig för att ställa verksamheter mot varandra och kulturen är ett viktigt och gemensamt ansvar. Detta borde i sig diskuteras och granskas. Det är dock knappast rimligt att ställa detta mot sjukvården.

Vill man seriöst komma åt resursförstörelsen inom landsting och kommun så skulle man börja med att titta på dumheter som:
Upphandlingsavtal - att tvinga verksamheten att köpa från ett ställe gör processen att handla långsam och dyr - dessutom kan leverantören skita i servicen när de väl fått kontrakten.
Interndebitering - folk anställda för att debitera och fakturera grannkorridoren då de olika verksamheterna låtsas som om de har varsin påse pengar.
Uselutbildning - Idiotkurser som bekostas av det allmänna där tjänstemän på betald arbetstid tvingas titta på föreläsningar om tvåltillverkning under 1700-talet eller datorn "compis" uppgång och fall år 1983.

Att hacka på kulturstöd på det här sättet visar lite på en kultursyn där kulturen är ett överflödigt nöje.

Att kulturen som samhällsbärare-samhällskritiker och samhällsspegel är nödvändig för vår utveckling och vår överlevnad är ett annat sätt att se på kultur som den enklaste idéhistoriska studie torde kunna visa på. Dessutom har kungar och stater alltid bidragit till sångare, poeter och andra kulturarbetare för att dessa skall kunna verka och leva.

Granska gärna men ställ inte kultur mot sjukvård - ett värdigt samhälle har råd med både och.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar