lördag 29 januari 2011

Fritt fram på högstadiet? Vad är problemet?

Elisabet Sandlund på tidningen DAGEN ondgör sig över Utbildningsradions nya Sexualupplysningsfilm. Hon menar att det hela spårat ur eftersom, hemska tanke, den kan ju uppmuntra till sex. Sedan gör hon en av de där irriterande kopplingarna som jag är så erbarmligt trött på: Hon väljer att koppla saken till alkohol och droger på ett sådant sätt att hon sätter likhetstecken mellan alkohol och sex.

Hon skriver:

Och anta slutligen att svaret från UR:s experter går ut på att beklaga att vi har en lag som förhindrar alkoholförsäljning till minderåriga men att det självfallet är fritt fram att supa till om man ändå kommer över sprit.
Det vill säga man gör lagen till problemet och inte det 13-åriga barnets längtan efter att få prova, som i stället bejakas”

Genom att göra denna fulkoppling jämför hon bruket av ett gift med utförandet av en av våra mest basala och livsbejakande handlingar. På så sätt kopplar man båda till en negativitet och en fara på ett sätt som näppeligen kan vara motiverat. Det är beklämmande att vi som art, trots vårt intellekt, inte lyckats komma längre i vår tankeverksamhet. Avslutningen av texten och dess placering avslöjar dock avsändarens Pahlinistiska ursprung när hon säger:

”Sexualiteten är en gåva från Gud, en källa till glädje när den hanteras ansvarsfullt. Men det är allt annat än ansvarsfullt att uppmana och uppmuntra pojkar och flickor i de yngre tonåren till experiment som kan få av dem oanade och förödande konsekvenser.
Vuxenvärldens uppgift är en annan och här bör lagstiftningen vara ett stöd, inte ett problem”

Nej lilla damen. Problemet är inte sex eller att undervisa om sex eller att undvika att skuldbelägga, förbjuda och vrida sönder ungdomars funderingar. Problemet är precis som så många andra gånger, vuxenvärldens ovilja att finnas till hands, stötta, svara på frågor och hjälpa när vi behövs. Problemet blir när den vuxne vägrar svara och överger någon att fäkta för sig själv när den behövde stöd. På samma sätt är inte datorn, tvn, videospelen eller musiken problem. Det är den övergivne som kan sitta timme in och timme ut ensam och utan någon att reflektera med som är problem.

Informerade och utbildade barn och ungdomar är inte ett problem. Övergivna ungdomar som hamnar i situationer de saknar kunskap om är de som drabbas av olycka i de allra flesta situationer.

 

Fritt fram på högstadiet? « Dagen.se - Nyheter om kyrka och samhälle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar