söndag 22 november 2009

Rädslans Doktriner del I

Medborgare gör dig redo för HOTET. Vi lever i en spiral av dödliga hot. Vi omges av vansinnesmördare i varje byhåla, våra ungdomar förfaller i oöverträffade våldsspiraler. Sjukdomar muterar till livsfarliga världsomfattande epidemier. Virus som tänker själva, tillverkas och sprids. Terrorister bevakar dina tankar och finns överallt med bomber, giftgas och plutoniumförorenade sprängladdningar. Naturen gör uppror mot oss och katastroferna staplas på varandra.
Vi lever i den yttersta tiden eller? Nja. Det finns kanske anledning att både vara uppmärksam och försiktig men det finns anledninga att vara uppmärksam och försiktig inför rätt saker.
För den som varit på bio och sett WATCHMEN eller ännu hellre läst denna underbaraserieroman i sitt oförvanskade skick, så är det lätt att förstå hur viktigt det är att skapa bländverk. DOM – FIENDEN – HOTET. Är vi bara rädda så låter vi bli att undra över saker vi inte skall undra över. Om det exempelvis finns tillräckligt många nätpedoflier och andra mörkermän på det otäcka otäcka internätet så kan vi med hjälp av rädslan övertalas att lämna ifrån oss ett av det mest revolutionerande verktygen för det fria ordet som lagts i händerna på oss sedan tryckpressen.
Låt oss börja med att titta på våld och våldsutövande. Svensken är rädd för att bli utsatt för våld och är helt övertygad om att våldet har ökat. Dessutom är de ju ofta så att det är våra ungdomar som blivit allt våldsammare eller?

”Varken självrapporterade uppgifter om utsatthet från ulf eller
statistik över antalet inskrivna i slutenvård från Socialstyrelsens patientregister
– två källor som fångar upp såväl det lindrigare som det
grövre våldet – indikerar att det har skett någon ökning i utsattheten
för våld under 1990- och 2000-talet. Enligt flera specialstudier har inte
heller det allra grövsta och dödliga våldet ökat under de senaste decennierna”

Den svenska brottsutvecklingen sidan 41

Oj då?
I BRÅs rapport har man sammanfattat en hel bunke källor och undersökningar och där ställer man sig lite frågande till en sådana uppfattning. Några gamla fakta men ändå intressanta att tänka på när vi talar våld och allrahelst dödligt våld:
70% av fallen dödligt våld är familj eller nära bekanta.
Endast ett par fall om året av dödligt våld där gärningsman och offer inte känner varandra.
På detta sätt skulle jag kunna fortsätta att plocka statistik men låt oss istället gå lite närmre effekterna av just den här rädslan. Vid en diskussion i skolan vidhöll eleverna uppfattningen om att deras vardag blivit våldsammare. Några detaljer eller exempel var svårt att finna men tendensen fanns. Problemet är att när man tror något sådant blir man rädd och rädda människor tenderar att bli både ångestfyllda och arga och därigenom våldsamma. Vuxenvärlden blir rädd för den våldsamma ungdomen och reagerar med repression – förtryck leder alltid till tryck och detta leder till våldsamt uppror. När mediadrevet rullar och Terrorskvadronerna rider maror på dina axlar medborgare, är det bäst att du har din kunskap, ditt lugn och ditt mod nära till hands. Barn älskar sina föräldrar löjligt mycket, både när de förtjänar det och när de inte gör det – Shit vad tragiskt det är om vi blir rädda för dem bara för att Aftonbladet säger det

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar